OBSEQUIS

CONTES POPULARS CATALANS

Escrit per: Sílvia Caballeria i Mª Carme Codina       Il·lustracions: Elisenda Soler contes populars

Aquest és un llibre per a tots, per a grans i per a petits, que connecta amb la llarga tradició de publicar contes tradicionals a casa nostra. Un llibre de vint-i-vuit històries narrades amb el fil de la imaginació on hi descobrirem els nostres personatges més entranyables, els d’abans, els d’ara i els de sempre.

En la lectura d’aquests contes hi trobarem els nostres entremaliats follets, les nostres encisadores dones d’aigua, les sinistres bruixes, els malèfics dimonis, els temibles ogres, les gentils i indefenses princeses, el nostre petit valent Patufet i l’enigmàtic i descomunal Joan de l’Ós.

Amb ells ens submergim al món que habiten, un món entre màgic i real, on hi sabrem reconèixer el perfil del nostre paisatge, dels nostres  costums i del nostre parlar.

Tot plegat forma part del patrimoni del nostre imaginari popular, la riquesa del qual esdevé un gran filó argumental i temàtic.

ESPIADIMONIS, NÀIADES, SABATERS I CUQUES DE CAPSA

Els macroinvertebrats dels rius i zones humides de Catalunya

J.Ortiz i M. Ordeig (ed.) espiadimonis

Els macroinvertebrats aquàtics són poc coneguts, exceptuant els sabaters que llisquen damunt la pel·lícula d’aigua, i les fases aèries d’alguns, com els acolorits espiadimonis.

Altres macroinvertebrats només corresponen al domini dels pescadors de truita, com les efímeres i les dragues o cuques de capsa, que ells fan servir d’esquers, o dels especialistes en recerca folklòrica, com és el cas de les nàiades.

Hi ha una gran diversitat d’invertebrats, que per si mateixos posseeixen un valor incalculable i, a més, serveixen com a indicatius de la qualitat de l’aigua de rius i de zones humides de tot el món.

En aquest manual es descriu com fer una anàlisi de la presència i abundància dels macroinvertebrats aquàtics, essencial per  a l’avaluació de l’estat ecològic dels ambients aquàtics. Es posen com a exemple estudis portats a terme des  de el Centre dels Rius Mediterranis – Museu Industrials del Ter a la comarca d’Osona des de l’anys 2002 i a la Costa Brava des del 2003, entre d’altres.

També és descriuen activitats d’ educació i sensibilització ambiental. I propostes per conservar el medi i restaurar-lo, macroinvertebrats inclosos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *