QUI ERA CELS GOMIS?

CELS GOMIS I MESTRE (Reus, 1841 – Barcelona, 1915)

Aquest treball ens recorda a Ramon Vinyeta i Leyes (Torelló, 1914-2005), que era un autodidacte, però ves a saber, quina influència i  el que podia haver recollit del personatge, i del seu pensament.

Estudià a Madrid i va treballar construint bona part de les carreteres d’Espanya d’aquella època, així com les línees ferroviàries.

El 1868 va col·laborar, amb el seu conciutadà Joan Prim, en la revolució anomenada La Gloriosa. 

El 1876, va establir-se a Barcelona.

Quan es va fundar “Associació d’Excursions Catalanes”, l’any 1878,  on n’era un dels membres més actius va publicar molts articles científics i folklòrics al butlletí de l’entitat. Continuà la tasca al ”Centre Excursionista de Catalunya”.

En Miquel Àngel Sala ens envia una peça que pel seu interès – escrit abans de que en Fabra, passés el ribot – i, per la idoneïtat respecte al tema que ens ocupa, almenys estem segurs que publiquem un fragment, si més no, històric i molt curiós.

2 comentaris a l'entrada: QUI ERA CELS GOMIS?

 1. Molt interessant la descripció que fa CELS GOMIS sobre el riu Ges. En prenc nota per caminar per cadascuna de les zones indicades dels diferents afluents del Ges.
  Haig d’indicar però que hi han alguns errors en el que fa a les dates, doncs en el comentari a la seva vida es diu “El 1968 va col·laborar, amb el seu conciutadà Joan Prim, en la revolució anomenada La Gloriosa.” ENTENC QUE HA DE SER EL 1868.
  Més tard s’indica que “El 1876, va establir-se a Barcelona. Quan es va fundar “Associació d’Excursions Catalanes”, l’any 1978, on n’era un dels membres més actius ….” ENTENC QUE HA DE SER EL 1878, doncs en cas contrari hagués tingut més de 150 anys.
  Moltes gràcies.

 2. arnaumercader diu:

  Primer de tot moltes gràcies pel teu comentari Xavier. Ens alegre que t’hagi agradat l’article de Cels Gomis.
  El segon lloc, donar-te les gràcies, un altre cop, per dir-nos que hi havia errors. No ens n’havíem adonat, i així podem arreglar-ho i millorar el blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *