SANT ANDREU DE LA VOLA I EL FORNÉS

L’Alta conca del Fornés.

L’alta conca del Fornés, la trobem a Sant Andreu de la Vola. És un territori de contrastos sorprenents en el que predominen boscos mediterranis on els faigs, roures, alzines, boixos i avellaners, estan enclavats en  zones amb fortes pendents, i encerclats per cims que superen els 1500 metres. El Puigsacalm, el Castell de Curull, el Pic de l’Àliga i la serra dels Llancers, són els sentinelles que la  guarden per la part nord i est.

Originen frondosos paratges amb fonts, rieres, rierols, de molins ja en dessús, encaminat tot a engrandir el cabdal del riu Fornés, d’aigües pures i cristal·lines. El parc natural del bosc de la Grevolosa, Sant Nazari i les pagesies rústiques de Palou, l’església de Sant Andreu, la Rierola, el Güell, el Prat, Bracons i el molí de Bracons (encara s’aguanta dret) i Pigallem, configuren un paisatge poblat de camins ramaders, travessant els boscos, rieres i el mateix riu. Val a dir que sota la Grevolosa és el lloc on està soterrat el famós Túnel de Bracons, la qual cosa permet que aquesta important via de comunicació entre la Vall del Ges i la Garrotxa, es visualitzi una altra fisonomia de la contrada a la que estàvem acostumats. El que si que és cert, és que, des de Torelló a Pigallem, ens hi posem amb 10 minuts.

El riu va giragonsant avall fins a trobar-se a Sant Pere de Torelló amb el Ges que baixa per Forat Micó, per acabar barrejant-se amb el Ter a Torelló després de travessar tot el poble.

Aquest mapa  us anirà molt bé  per recordar llocs que tots i totes hem trepitjat en nombroses ocasions. A partir de la Riera i prop del Castell de la Vinyeta, han estat des de sempre, els punts de partida de les nostres excursions que no hem deixat de fer mai. Principalment, quan anàvem infinites vegades a la Vola, concretament a LLombragueres:

Forat Micó, el Castell de la Vinyeta, Collsaplana, Coma de Coll, el Serrat, Sant Roc, les Cases, El Puig, La Riera, LLombragueres, etc. Ho tenim a la ment, fins hi podríem anar a les palpentes.

Jaume

Bracons Vola M

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *